Tallerken med frikadeller, kartofler, brun sovs og rødkål

Mørkt, regntungt vejr omfavner landskabet, mens en behagelig duft af hjemmelavede frikadeller svæver i luften. Et køkken er oplyst af blødt, varmt lys, der danser over de rustikke træborde og forstærker farverne på de dampende gryder og pander. Her, midt i dette madlavningsunivers, finder man det ultimative ikon inden for dansk traditionel madlavning: frikadeller med brun sovs, kartofler og rødkål.

En symfoni af lyde fylder rummet, når køkkenknive skærer igennem saftigt kød og grøntsager hakkes med en præcis, rytmisk bevægelse. Duften af friskmalet peber og knust muskatnød forfører næsen, mens det brusende lydspor af spruttende smør i en glohed pande lokker tungen til at løbe vildt i munden.

Den fine balance mellem det salte og søde, det sprøde og bløde, er uimodståelig. Frikadellerne tager form under kyndige hænder, formet af traditioner, der er blevet videregivet fra generation til generation. Kartoflerne, skrællet og kogt til perfektion, venter utålmodigt på at blive druknet i sovsens rige og silkebløde tekstur. Og rødkålen, langsomt simreret i eddike og sukker, bliver til en strålende juvel af smag og farve.

Det er ikke bare en almindelig måltid; det er et rituale. Et kulinarisk mesterværk, der vækker minder om barndommens tryghed og hyggelige familiemiddage. Det er et helligt øjeblik, hvor familie og venner samles omkring det samme bord og deler i de simple glæder ved livet og den varme, nærende kærlighed, der er blevet forvandlet til mad.

Så snart den første bid rammer ganen, eksploderer smagsløgene i en uovertruffen symfoni af umami og salt, af sødme og syre. Det er en smagsoplevelse, der går dybt ind i sjælen og vækker en følelse af tilhørsforhold og ro. Et øjeblik, hvor tiden står stille, og al bekymring og stress forsvinder som dug for solen.

Frikadeller med brun sovs, kartofler og rødkål er ikke bare en ret på en tallerken. Det er en ærefuld hyldest til vores rødder, til vores fortid og til den uadskillelige del af os, der kun kan forstås gennem duften, smagen og kærligheden, der er indlejret i hvert eneste bid. Det er en smag af Danmark, der binder os sammen som et folk og løfter vores ånd til uanede højder.

Frikadeller med brun sovs, kartofler og rødkål

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Ret Hovedret

Ingredienser
  

Sovs

  • 50 g Smør
  • 6 dl Mælk
  • 2 spsk Sukker
  • 2 spsk Hvedemel
  • 1 stk Okseboullon-terning
  • 4 stk Lauerbærblade
  • Kulør
  • Salt
  • Peber

Frikadeller

  • 400 g Hakket svinefars
  • 1 stk Løg
  • 100 g Smør
  • 4 stk Æg
  • 3 spsk Hvedemel
  • 2 dl Mælk

Tilbehør

  • Kartofler
  • Syltet rødkål

Sådan gør du
 

Forberedelse

  • Skræl kartoflerne og kom dem i en gryde med vand, som lige skal dække kartoflerne.
  • Pil dit løg og snit det i fine tern.

Sovs

  • Smelt smørret i en lille gryde. Når det bruser op, skru lidt ned for varmen.
  • Kom mel i og rør godt rundt med piskeris mens du hælder mælk i. Hæld mælk i indtil du har den mængde sovs du ønsker. Bliver sovsen for tynd, men du jævne med lidt mere mel.
  • Kom kulør i sovsen til den har den ønskede farve.
  • Kom sukker og okseboullon-terning i sovsen, rør det godt sammen og lad så sovsen stå og varme i et par minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Når sovsen er klar, lad den stå og hygge sig på meget lavt blus.

Frikadeller

  • Kom svinefarsen i en stor røreskål.
  • Kom løg og æg i farsen og rør det godt sammen.
  • Jævn farsen til med mel til den har den ønskede konsistent.
  • Smelt smørret på en stor stegepande. Når smørret bruser op, skru lidt ned for varmen.
  • Steg dine frikadeller over et par omgange. Pas på med ikke at overfylde panden.
  • Når frikadellerne er stegt, kan du holde dem varme i ovnen, i et ildfast fad, mens du koger kartofler.

Kartofler

  • Sæt gryden med vand og kartofler i kog.
  • Kog kartoflerne i ca. 15-20 minutter.

Rødkål

  • Har du mikrofonovn, kan du komme dine rødkål i en lille skål og lune dem i mikrofonen i ca 1-2 minutter. De kan også lunes i en gryde, men pas på de ikke brænder på.

Kategorier:

Tags:

Få nye opskrifter direkte i indbakken!

Opret dig som bruger, og få flere fordele på tidtilmad.dk. Det er helt gratis!

Ingen kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering